• Arbeidsongeval onder de loep deel 3

    Werk in een mestkelder met tragische gevolgen 

    Ambulance

    Een tragisch ongeval in een mestkelder heeft het leven van een man en zijn gezin uit Ommen voorgoed veranderd. Bij het schoonspuiten kwam de zzp’er in aanraking met giftige dampen die blijvende schade aanrichtten. In deze blog nemen we dit arbeidsongeval onder de loep: wat is er precies gebeurd, wat zijn de gevolgen voor een werkgever en had dit ongeval voorkomen kunnen worden?  

    Het werken in een mestkelder is een taak die serieuze veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Deze besloten ruimte kan namelijk gevaarlijk zijn vanwege de aanwezigheid van giftige gassen, beperkte ventilatie, beperkingen qua toegang en mogelijk onstabiele werkomstandigheden. 

    Eén ademteug en je bent weg 

    Wat gebeurde er precies op 8 april 2020? Een (ingehuurde) werknemer die schoonmaakwerkzaamheden uitvoerde in een mestkelder, raakte als gevolg van een slecht functionerend luchtmasker in ademnood. Vanaf de bodem van de mestkelder slaakte hij met ontbloot gezicht een noodkreet, waarna hij door de dampen werd bedwelmd. De veiligheidswacht boven was op dat moment van zijn plek. Protocollen en (aanvullende) veiligheidsmaatregelen ontbraken. Pas na enkele minuten en twee afdalingen, werd de man in de frisse lucht getakeld. 

    Gevaren van mestgassen worden nog steeds onderschat 

    Het ongeluk in de mestkelder leidde tot een vierdaags coma, gevolgd door maanden van revalidatie. Het slachtoffer lijdt op dit moment aan geheugenverlies, heeft moeite met concentratie en ervaart spasmen, waardoor hij slecht slaapt en wantrouwend is naar mensen om hem heen. Zijn mentale niveau is soms vergelijkbaar met dat van een 10-jarige, wat betekent dat hij niet alleen kan blijven en voortdurend toezicht nodig heeft. Hieruit blijkt dat in dit soort situaties echt iedere minuut telt!  

    En dit ongeluk staat helaas niet op zichzelf. Gevaren van mestgassen worden nog steeds onderschat. De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldt dat tussen 1980 en 2013 er ten minste 35 ernstige ongevallen waren met mestgassen. Daarbij vielen 57 slachtoffers, waarvan 28 dodelijk. 

    Dit zijn de gevolgen voor de werkgever 

    Voor het bedrijf waarvoor de man werkte, volgt een boete van 45.000 euro – waarvan 15.000 voorwaardelijk. De werkgever heeft volgens de rechter willens en wetens onvoldoende garant gestaan voor de veiligheid van deze zzp’er. 

    Dit specifieke incident heeft plaatsgevonden in een mestkelder, echter dit gevaar is aanwezig in iedere besloten ruimte, zeker in de industrie. Denk bijvoorbeeld aan tanks, ketels, kruipruimten, pijpleidingen en diepe sleuven/kuilen.    

    Het (levens)belang van reddingsteams 

    Had dit ongeval voorkomen kunnen worden? Het antwoord is: ja, namelijk met de juiste veiligheidsmaatregelen vooraf. Eén van die maatregelen is een goed getraind reddingsteam. Hiermee voorkom je het ongeval niet, maar wel de gevolgen. Dit team is namelijk in staat om snel en doeltreffend te reageren in noodsituaties zoals het ongeluk in de mestkelder. Snelle actie – elke seconde telt – kan dan het verschil maken tussen leven en dood én kan voorkomen dat ongelukken blijvende schade aanrichten. 

    Daarnaast is het nemen van preventieve maatregelen dus van essentieel belang. Het uitvoeren van een grondige risicoanalyse, het testen van de luchtkwaliteit, ventilatie en het implementeren van eventuele andere veiligheidsmaatregelen (vaak aangegeven op een werkvergunning) dragen ook bij aan het minimaliseren van de gevaren van werken in besloten ruimtes.  

    Note: Filtermaskers, waarbij de giftige bestanddelen uit de lucht worden gebonden dan wel vastgehouden, mogen in een besloten ruimte niet worden gebruikt. 

    Wil je jouw medewerkers veilig laten werken in en rondom een besloten ruimte? 

    Om de bovenstaande zaken volledig en veilig te organiseren, kun je binnen jouw eigen organisatie maatregelen treffen. In geval van werkzaamheden in besloten ruimten kan gekozen worden voor samenwerking met bijvoorbeeld de bedrijfsbrandweer of de BHV Plus-organisatie. Echter past dit soms niet in het “planning- of competentieplaatje”, is het te arbeidsintensief of uiteindelijk veelal duurder.  

    Disc kan jou hierin ontzorgen door de inzet van een professioneel reddingsteam. Bovendien hebben wij veiligheidskundigen (MVK & HVK) in huis om je te adviseren of assisteren bij de ontwikkeling of implementatie van een beleid met betrekking tot besloten ruimten. 

      Neem vrijblijvend contact met ons op