• Bedrijfsongeval onder de loep, deel 2 – man bekneld in zaagmachine; dit kan ook jouw medewerker zijn…

    Bij bedrijfsongevallen vallen één tot twee doden per week. In deze serie nemen we ongevallen of misstanden uit de (recente) geschiedenis onder de loep. Wat is er precies gebeurd en wat kunnen de gevolgen zijn voor een werkgever? In deze aflevering gaan we in op een veel voorkomend ongeval: beknelling tussen een machine.

    Na een dag werken veilig en gezond naar huis. Logisch? Toch gaat het soms mis. Zo ook in 2018 bij een bedrijf in het Noord-Brabantse dorp Liessel. De avonddienst van één van hun medewerkers zat er bijna op. Eén laatste klusje moest vermoedelijk nog afgemaakt worden, maar tegelijkertijd ontstond er een storing in de machine die de zandsteenblokken computergestuurd op maat zaagt…

    Het gevolg? Een dodelijk bedrijfsongeval

    Dit ging er mis: de medewerker ging de zaaglijn in zonder dat de beveiliging die de machine zou moeten uitschakelen, aansloeg. Hij raakte bekneld in de draaiende machine en werd overleden gevonden tussen de vacuümzuiger en een transportband van de zaaglijn.

    Een onderzoek door de Arbeidsinspectie volgde

    Na onderzoek van de Arbeidsinspectie bleek dat de zaaglijn op drie manieren kon worden betreden zonder dat de beveiliging de machine liet stilvallen. En ook bleek dat het betreffende bedrijf wist van die manieren. Daarnaast was het bedrijf er bekend mee dat er regelmatig storingen in de zaaglijn optraden.

    Bovendien liet de vacuümzuiger steeds stukken steen vallen met als gevolg: een vervuilde machine. Medewerkers moesten de steentjes er handmatig uithalen. Ze wisten niet over de specifieke risico’s die verbonden waren aan de machine – en een vast veiligheidsprotocol om de machine schoon te maken? Die ontbrak.

    De uitspraak? Een boete van 100.000 euro

    Al deze factoren hebben voor de rechter geleid tot de conclusie dat het bedrijf ‘ernstig tekort is geschoten in haar zorgplicht tegenover haar werknemers en in het bijzonder tegenover het slachtoffer’.

    De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf met de volgende zaken rekening gehouden: het slachtoffer had bij de werkzaamheden de veiligheidsvoorschriften van het bedrijf niet opgevolgd. Volgens de rechter wist hij dat hij de zaaglijn niet mocht betreden, zónder de machines uit te schakelen. Daarnaast heeft het bedrijf direct zijn veiligheidsbeleid aangescherpt.

    Machinebeveiliging blijkt telkens onvoldoende

    In een terugblik vat de Arbeidsinspectie samen: almaar blijkt dat machinebeveiligingen onvoldoende zijn; dat deze door medewerkers op de werkvloer kunnen worden omzeild; het management er vaak van op de hoogte is, er vervolgens onvoldoende toezicht is gehouden én dat machineveiligheden niet tijdig zijn aangepast. Hierdoor is het niet de vraag of er ongelukken gebeuren, maar wanneer er ongelukken gebeuren.

    Wil jij (dodelijke) ongelukken voorkomen?

    Arbeidsveiligheid gaat om de bescherming van de personeelsbelangen (vitaliteit, gezondheid & inzetbaarheid), in combinatie met de bedrijfsbelangen (continuïteit, kosten & processen). Vanuit dit perspectief kunnen wij jouw organisatie helpen bij het vormgeven van al jouw verantwoordelijkheden.

      Neem vrijblijvend contact met ons op