Grote Brand

Grote brand in loods bij Chemelot in Geleen onder controle

Op het bedrijventerrein Chemelot in Geleen woedt maandagmiddag een grote brand in een loods waar kunststofkorrels worden opgeslagen. Na bijna vier uur was de brand onder controle.
Dat meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Lange tijd werden bewoners in de omgeving van de brand verzocht om binnen te blijven en de ramen en deuren gesloten te houden. Er zijn geen gewonden gevallen. De brand is ontstaan door werkzaamheden aan het dak.

Lees verder op Nu.nl

DISCussie

Het lijkt wel of er wekelijks ergens een serieuze brand uitbreekt. Of het nu om een forse brand bij een autosloperij in Vlaardingen gaat (6-11-2015), of een enorme brand op het chemiepark Chemelot in Geleen (9-11-2015), het nieuws staat er bol van. Om dan nog maar te zwijgen van “Chemie-Pack incidenten”.

DiscHet ontbreekt ons aan de statistische kennis om hier betrouwbare uitspraken over te doen. Echter wat we wel vaststellen, is dat branden in toenemende mate voor negatieve aandacht en dus “angst” in de maatschappij zorgen. Als je bijvoorbeeld “Brand” intypt in het zoekveld van “NU.nl” dan krijg je maar liefs 2.769 artikelen voorgeschoteld. Ga je dit filteren dan zie je dat er alleen al in 2015 bijna 700 artikelen zijn geplaatst over dit onderwerp. Waarvan het leeuwendeel gaat over branden in een bedrijfsmatige omgeving. Dit is in ieder geval steeds méér dan in de jaren ervoor.

Gebaseerd op onze eigen ervaringen en analyse van publieke bronnen is er niet echt toenemende ambitie m.b.t. brandpreventieve zorg. Daarom willen wij u graag een aantal vragen voorleggen. Kan het zijn dat:

  • Door de economische situatie onderhoudstermijnen zijn opgerekt en noodzakelijk onderhoud is versobert?
  • Er in toenemend mate vertrouwen is in signalering en beheerssystemen, waarbij het handelen/ impact van de mens naar de achtergrond verschuift?
  • Een scherp uurtarief van een vakman belangrijker is dan kennis en ervaring?
  • Brandweertoezicht niet altijd (als belangrijk zorgpunt) op de agenda staat?

Disc heeft ruime ervaring in brandpreventieve oplossingen. Dit kan variëren van het installeren van een full time bedrijfsbrandweer tot het kortstondig leveren van een rescue team of brandwacht.

Wij denken graag, zowel operationeel als financieel met u mee over dit onderwerp. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.