• Klantcase: samenwerking tussen Cargill en Disc voor een veilige werkplek

  Welke uitdagingen lost Disc op in de markt? Bij wat voor soort projecten ondersteunen we? Over welke veiligheidsrisico’s praat je dan? En wat is precies de bijdrage van de veiligheidskundige hierin? In deze nieuwe reeks klantcases ontdek je het. In dit eerste deel gaan we in gesprek met Jennifer Bouland van Cargill. We werken al ruim vier jaar samen voor een veilige werkomgeving! 

  Klant: Cargill 

  Locatie: Sas van Gent, Zeeland   

  Website: Cargill.com 

  Contactpersoon: Jennifer Bouland, Environmental Health and Safety Specialist 

  Aantal medewerkers: +- 400 

  Aantal uur veilig gewerkt: 8320  

  Veiligheidsondersteuning van: veiligheidskundigen, reddingsteams en brandwachten 

  Cargill levert voedings-, landbouw-, financiële en industriële producten en diensten aan heel de wereld. Wij detacheren diverse veiligheidsexperts voor de locatie in Sas van Gent, Zeeland. Op deze locatie worden bewerkingen uitgevoerd op producten zoals maïs en tarwe, die worden gebruikt voor de productie van voedingsmiddelen.  

  Detachering van veiligheidskundigen, brandwachten en reddingsteams 

  Veiligheid staat hoog in het vaandel bij Cargill; ze maken daarom – naast hun eigen veiligheidsteam – gebruik van een vaste, externe veiligheidskundige. Als het gaat om het vinden van externe experts op het gebied van veiligheid, is de locatie van Cargill een groot knelpunt, vertelt Jennifer. “Onze vestiging is nu eenmaal ver van de Randstad verwijderd. Gelukkig zijn de experts van Disc wél bereid om die afstand te overbruggen.” Naast de vaste veiligheidskundige van Disc worden onze brandwachten en reddingsteams regelmatig ingezet. 

  Uitdagingen op het gebied van veilig werken 

  Binnen de sector waarin Cargill opereert, zijn er ook specifieke risico’s op het gebied van veilig werken. Eén van de belangrijkste veiligheidsrisico’s is werken in besloten ruimtes, waarbij personeel zich moet houden aan steeds strengere veiligheidsnormen en wet- en regelgeving. Jennifer: “Het is belangrijk om de medewerkers bewust te maken van de veiligheidsrisico’s en hen in beweging te krijgen om veilig te werken. Hier werken de veiligheidsexperts van Cargill en Disc samen.” 

  Jennifer legt uit dat het inzetten van reddingsteams en brandwachten gebeurt op basis van specifieke situaties en in overleg met de veiligheidsafdeling van Cargill. Het besluit voor de inzet ervan wordt door Cargill genomen op basis van het product, de aanwezige chemicaliën en andere relevante veiligheidsfactoren. 

  De collega’s van Disc brengen een bak praktijkervaring mee 

  We vragen aan Jennifer waarom de samenwerking met Disc zo goed bevalt. “Naast de vele praktijkervaring die de veiligheidsexperts meebrengen, verloopt ook de communicatie tussen onze organisaties goed. Er zijn duidelijke structuren en overlegmomenten, waardoor we altijd weten wie we moeten benaderen als we extra ondersteuning nodig hebben.” 

  Daarnaast benadrukt Jennifer dat het hebben van één veiligheidskundige van Disc op locatie een groot voordeel is. “En als we meer ondersteuning vanuit Disc nodig hebben, dan kan hun vaste veiligheidskundige direct contact opnemen met zijn eigen bedrijf om het te regelen. Dit zorgt voor flexibiliteit en snel handelen wanneer dat nodig is,” sluit Jennifer af.  

  Wil jij ook dat er veilig wordt gewerkt op jouw locatie om zo ongelukken te voorkomen? 

  Arbeidsveiligheid gaat om de bescherming van de personeelsbelangen (vitaliteit, gezondheid & inzetbaarheid), in combinatie met de bedrijfsbelangen (continuïteit, kosten & processen). Vanuit dit perspectief kunnen wij jouw organisatie helpen bij het vormgeven van al jouw verantwoordelijkheden. 

   Neem vrijblijvend contact met ons op