Gehandicaptenzorg

Medewerkers gehandicaptenzorg voelen zich onveilig

Een derde van de de werknemers in de gehandicaptenzorg voelt zich onveilig op het werk.

Dat blijkt uit onderzoek van de vakorganisatie CNV Zorg en Welzijn.

Meer dan 85 procent van de verzorgers heeft te maken met schelden, slaan, dreigen en andere vormen van agressie. Van deze werknemers heeft een kwart het gevoel dat ze door hun baas onder druk worden gezet om te zwijgen over deze agressie. Ook hebben ze het gevoel dat ze geen aangifte mogen doen.

Voorzitter van CNV Zorg & Welzijn Kruizinga geeft aan dat het goed te maken kan hebben met de bezuinigingen in de zorg. Hierdoor is er minder personeel beschikbaar en daardoor dus ook minder aandacht voor de patiënten. Het aantal meldingen van onveilige situaties stijgt.

De vakorganisatie praat woensdag met werkgevers in de gehandicaptenzorg over deze veiligheidsproblemen. Ze wil erop aandringen dat er tijdens opleidingen al betere voorbereidingen moeten komen op deze vormen van agressie. Ook moet er meer steun komen voor werknemers die aangifte willen doen.

DISCussie

Veiligheid is altijd een combinatie tussen feitelijkheden en gevoel. Als we ons onveilig voelen is dit niet altijd het zelfde als je in een onveilige situatie bevinden. De volgende factoren liggen hier vaak aan ten grondslag:

  • Kennis van de omgeving waar je je in bevindt.
  • Te verwachten omstandigheden die op je af komen.
  • Persoonlijke vaardigheden die je hebt.
  • Instrumenten die tot je beschikking staan.
  • Klankbord mogelijkheden die je hebt, etc.

Ook bij dit artikel is deze constatering de grondslag voor de oplossing van dit probleem. De zorgverleners uit dit artikel werken in een voor hen “vreemde” omgeving (bijv. in een vreemd huis), met mensen die erg kunnen verschillen qua emotie en met name de uitingen hiervan (schelden). Kortom een moeilijk voorspelbare omgeving (dus vijandig).

Daarom is nadenken over opleidingen, competenties, weerbaarheid, werkinrichting en communicatie hierin de sleutel tot duurzaam oplossen van dit probleem.

Disc heeft de expertise om u te ondersteunen op dit “gedragsgebied”. Dit kan via een inventarisatie met een op maat gesneden advies……. tot aan uitvoering van een implementatie traject.

Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor een kennismakingsgesprek.

meer informatie

Naam*

Telefoon*

Adres*

Woonplaats*

E-mail*

Uw bericht