• Reddingsteam

    Wat zijn reddingsteams en hoe gaan ze te werk?

    Niet alle beroepen worden uitgevoerd op comfortabele plaatsen en onder makkelijk toegankelijke omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkzaamheden in opslagtanks, riolen en kelders (besloten ruimtes). Maar ook wanneer op grote hoogte gewerkt moet worden, zoals op windmolens. Als dan een noodsituatie ontstaat, zoals brand of een ongeval, is het van levensbelang dat de medewerkers in kwestie zo snel mogelijk gered worden. Omdat in zo’n situatie elke seconde telt, is het met klem aan te raden om een reddingsteam in te zetten.

    Wat is een reddingsteam?

    Een reddingsteam is een speciaal samengesteld team dat over de bevoegdheid, kennis en middelen beschikt om de gevaarlijke ruimte in kwestie zelf te betreden om werknemers in nood te redden. Dit in tegenstelling tot de veiligheidswacht waar in Arbocatalogi over wordt gesproken. De veiligheidswacht is namelijk alleen bevoegd om te waarschuwen en om het noodnummer te bellen. Deze veiligheidswacht mag de ruimte zelf nooit betreden. Een gespecialiseerd reddingsteam is in dat geval dus essentieel om zo snel mogelijk goed voorbereid en uitgerust de ruimte te betreden en de werknemers in nood in veiligheid te brengen.

    reddingsteam inzetten

    Wanneer is een reddingsteam nodig?

    Een reddingsteam is nodig zodra werknemers in een situatie, zoals hierboven beschreven, in een noodsituatie terechtkomen waar ze zelf niet uit kunnen komen zonder het risico te lopen zichzelf nog verder in gevaar te brengen. Een Reddingsteam kan dan de ‘reddende engel’ zijn.

    Mensen redden uit moeilijke situaties

    Een reddingsteam kan worden ingezet om mensen uit diverse beroepsmatige noodsituaties te redden. Hierbij kun je aan de volgende gevaarlijke situaties denken.

    Werken op hoogte

    Werken op grote hoogte is de dagelijkse werkelijkheid voor bijvoorbeeld mensen die op windmolens werken, glazenwassers die werken op wolkenkrabbers en hoge flatgebouwen etc.

    Werken in risicovolle omgevingen

    Naast werken op grote hoogtes onderscheiden we nog drie andere risicovolle omgevingen.

    Werken in besloten ruimtes / tanks

    Een besloten ruimte, zoals een kelder of een tank, is per definitie niet ontworpen voor mensen om in te verblijven. Dit onder andere door beperkte bewegingsruimte, slechte verlichting, struikelgevaar en/of geleidende wanden.

    Bedwelmen/stikken gevaar

    Een ander gevaar dat op de loer ligt in bijvoorbeeld een besloten ruimte, is het gevaar van bedwelming of verstikking. Dit komt vaak door een gebrekkige ventilatie.

    Gas/zuurstof gevaar

    Tot slot wordt er in het geval van een tank ook vaak gewerkt met gevaarlijke gassen. Hierdoor ligt wederom het gevaar van verstikking op de loer, maar daarnaast is er in dat geval ook vaak sprake van brand- en ontploffingsgevaar.

    Wettelijke vereisten

    Een besloten ruimte, een opslagtank, een riool of een grote hoogte zijn allemaal omstandigheden waar het risico op een noodsituatie groot is. Mocht een noodsituatie plaatsvinden, ben je als werkgever wettelijk verplicht en verantwoordelijk om een effectieve redding en/of evacuatie op touw te zetten. Deze wetsverplichting is onder andere te vinden in het Arbobesluit artikel 2.28 en artikel 3.5 Naast deze verplichting op basis van wetgeving en de bedrijfsrisico inventarisatie & evaluatie (RI&E), is het ook een morele verantwoordelijkheid als goede en betrokken werkgever.

    Heeft u vragen of advies nodig?

    Disc is uw partner voor advisering en detachering op het gebied van Arbo-ondersteuning, integrale veiligheid & brandveiligheid. Alle preventie- en zorgspecialismen samen onder één dak.

    Neem contact op met Disc en wij komen naar u toe!

    Werkwijze reddingsteam

    Een reddingsteam wordt ook wel een ‘rescue team’ of een ‘emergency response team’ genoemd. Disc staat garant voor de inzet van een zeer deskundig en ervaren reddingsteam met alle bijbehorende materialen en competenties voor werkgerelateerde noodsituaties. Deze competenties bevinden zich op het strategische & organisatorische vlak, het sociale & communicatieve vlak, maar zeker ook op het vakmatige & operationele kennisvlak. Elk teamlid beschikt over drie kerncompetenties welke noodzakelijk zijn om succesvol te kunnen functioneren: Accuraatheid, Stressbestendigheid en Samenwerken.

    Risicoanalyse

    Bij alle werkzaamheden, maar zeker onder kritische omstandigheden, moet er (wettelijk) een risicoanalyse worden gemaakt. Dit gebeurt (ver) voordat er een reddingsteam ingezet wordt. Uit deze analyse komen beheersmaatregelen om de veiligheid en redding van de werknemers te garanderen. Bij veel bedrijven gaat dit aan de hand van zogenaamde Taak Risico Analyses (TRA’s) een bijbehorende werkvergunningen.

    Reddingsplan opstellen

    Het reddingsplan wordt ook wel een (gericht) BHV-plan genoemd. De opsteller van dit plan gaat ter plaatse kijken om te bepalen op welke manier een mogelijk reddingsteam kan/moet worden ingezet in geval van nood.

    Werkvergunning regelen

    Verwerven en bestuderen van alle benodigde bedrijfsrisico beheer-documenten waaronder de werkvergunning, de Taak Risico Analyses etc.

    Reddingsteam samenstellen

    Een reddingsteam bestaat uit drie of vier personen. Eén daarvan is de teamleider, die bepaalt de precieze inzet en houdt contact met de twee hulpverleners (redders). Eventueel is er nog een back-up, die staat stand-by in geval van een ongeval of calamiteit en kan direct ingrijpen. Men draagt ademlucht en een veiligheidsharnas. Verder zorgt het team dat alle materialen aanwezig en operationeel zijn. Welke materialen dit zijn is afhankelijk van de situatie en is beschreven in het reddingsplan.

    Inzet en begeleiding van reddingsteam en arbeiders

    Zodra het reddingsteam er klaar voor is, begint het team met de reddingsoperatie. Hierbij wordt het team vakkundig en praktisch ingezet om ervoor te zorgen dat het personeel in nood zo snel mogelijk in veiligheid wordt gebracht.

    Bij welke werkzaamheden kan Disc nog meer ondersteunen?

    Naast de inzet van reddingsteams en andere diensten op het gebied van arbeidsveiligheid, zijn we ook thuis in de wereld van brandveiligheid. Disc beschikt over de juiste kennis en personele capaciteit om jou professioneel te ontzorgen bij het inventariseren van brandrisico’s, het voorkomen van brand of zelfs het blussen van (beginnende) branden. Hiervoor bieden we preventieve en repressieve functies aan.

    Waarom kiezen voor de veiligheidsexperts van Disc?

    Disc is al vele jaren een marktleider en een innovatief adviesbureau op het gebied van Veiligheid, Kwaliteitsborging, Milieuzorg en brandveiligheid. Op deze gebieden werken wij zeer succesvol met een ervaren team van meer dan 70 adviseurs, instructeurs en specialisten. In een wereld vol met veiligheidsrisico’s kies je voor ons om de volgende redenen:

    • Meer dan 2 decennia aan ervaring
    • Vast en deskundig personeel
    • Diverse keurmerken
    • Langdurige relaties
    • Internationaal georiënteerd
    • Betrouwbaar

    Neem contact op met Disc voor een reddingsteam of meer informatie

    Om de veiligheid van je personeel zoveel mogelijk te garanderen, kun je interne maatregelen treffen. Denk hierbij aan samenwerking met de bedrijfsbrandweer of een BHV Plus organisatie. Helaas is dit in de praktijk natuurlijk niet altijd mogelijk. Daarnaast kan het ook voorkomen dat dergelijke maatregelen ontoereikend zijn in geval van nood. Gelukkig kan Disc je hierin volledig ontzorgen door middel van de inzet van een professioneel reddingsteam. Meer weten over de inzet van reddingsteams of meer weten over wat Disc allemaal voor je kan betekenen? Neem contact op voor informatie en advies op het gebied van arbo-ondersteuning, integrale veiligheid & brandveiligheid. Je bereikt ons telefonisch op 078 622 05 00 en per mail op mail@disc.eu.

      Neem vrijblijvend contact met ons op