• Samen veilig doorwerken in de coronacrisis – zo pak je dat aan!

    Door de toename van het aantal coronabesmettingen en de daaropvolgende aangescherpte maatregelen moet ook de situatie op de bouwplaats weer op scherp worden gesteld. Het protocol Samen veilig doorwerken is daarom nog steeds van kracht. In deze blog gaan we wat dieper in op dit protocol, want hoe zit het bijvoorbeeld met de aankomende mondkapjesplicht en het werken op de bouwplaats?

    Afgelopen 13 oktober kondigden minister-president Rutte en minister De Jonge opnieuw verscherpte maatregelen aan. We zijn weer terechtgekomen in een gedeeltelijke lockdown. Duidelijk is dat we ons nog scherper aan de protocollen moeten houden. Specifiek in de bouw- en technieksector geldt het Protocol veilig samen doorwerken.

    De belangrijkste voorschriften

    Scherp op ons netvlies zouden in ieder geval de volgende maatregelen – naast de cruciale 1,5 meter afstand – moeten staan:

    1. Reis zoveel mogelijk alleen of met je vaste maat;
    2. Blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten en laat je testen;
    3. Houd rekening met elkaar. Mensen kunnen bang en/of erg voorzichtig zijn. Werkzaamheden bij kwetsbare particulieren mag je alleen uitvoeren als zij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven.
    4. Gebruik water en zeep in plaats van desinfecterende middelen. Overmatig gebruik van desinfecterende middelen is namelijk schadelijk voor de huid. Veel desinfecterende middelen bevatten ethanol (“alcohol denat”). Dit is een stof die op de lijst van kankerverwekkende stoffen en processen van het ministerie van I-SZW staat. Ethanol mag op de werkvloer dus alleen gebruikt worden als er geen enkel alternatief mogelijk is.

    Wil je het gehele protocol Samen veilig doorwerken doornemen? De meest recente versie staat op de site van Helpdesk Corona Bouw & Techniek.

    Coronatestcapaciteit voor lidbedrijven

    ‘Laat je testen’ is makkelijker gezegd dan gedaan… Het kan zo twee dagen duren voordat er getest kan worden, en dan is de wachttijd op de uitslag in de meeste gevallen ook nog 48 uur. Ondertussen ligt al het werk op de bouwplaats stil totdat er uitsluitsel is over de mogelijke besmetting van die ene persoon. Maar er is goed nieuws! Vanaf heden kunnen leden van Bouwend Nederland en Techniek Nederland namelijk sneller terecht voor het aanvragen en laten uitvoeren van een coronatest. En wanneer een negatieve uitslag eerder bekend is scheelt dit uiteraard tijd en geld.

    Hoe zit het met de mondneusmaskers?

    Het kabinet maakte ook bekend dat er een mondkapjesplicht komt. Maar hoe zit het met mondneusmaskers in de bouw? Het protocol Samen veilig doorwerken geeft hier ook uitsluitsel op:

    mondmaskers gaan nooit vóór het gebruik van adembescherming, maar in een publieke ruimte waar gebruik van mondmaskers is voorgeschreven, gebruik je van en naar het werkgebied wel een mondmasker.

    Hoe motiveer je medewerkers om zich aan alle maatregelen te houden?

    Ineffectief gedrag – bijvoorbeeld het niet navolgen van voorschriften omtrent corona – kan door de inzet van een veiligheidscoach worden omgezet naar effectief gedrag. Als je wil weten hoe zo’n coach op jouw bouwplaats te werk gaat en wat je hiermee bereikt? We vertellen het je uitgebreid in deze whitepaper.

      Neem vrijblijvend contact met ons op