• ‘Treinongeval Duitsland veroorzaakt door menselijk falen’

    Het treinongeval in het zuiden van Duitsland dinsdag is het gevolg van menselijk falen. Dat heeft eerste onderzoek uitgewezen, aldus bronnen rond dat onderzoek. Door het ongeval verloren zeker tien mensen het leven.

    Twee regionale treinen botsten dinsdagochtend vroeg frontaal op elkaar bij Bad Aibling in de deelstaat Beieren. Dat gebeurde op een traject met maar een spoor. Het is niet duidelijk wie de fout heeft gemaakt.

    Beveiliging
    Het ongeluk vond plaats op een beveiligd stuk spoor. Het beveiliginssysteem moet er in principe voor zorgen dat een botsing tussen twee treinen niet mogelijk is. De treinen op het traject moeten automatisch afremmen wanneer er een signaal op het traject genegeerd wordt. De systemen zijn afgelopen week nog onderworpen aan een controle.

    Lees verder op Nu.nl

    [vcex_divider style=”solid” icon_color=”#000000″ icon_size=”14px” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

    DISCussie

    De mens als kritische factor
    In de hedendaagse maatschappij Oorzaken ongevallengaan we onbewust steeds meer vertrouwen op techniek en beveiligingssystemen, zoals bijvoorbeeld GPS-navigatie, achteruitrij camera’s, etc. Echter bewijst dit tragische treinongeval wederom dat bij veel ongevallen en rampen uiteindelijk de mens de zwakke schakel is.

    Als je er de vele ongevalsonderzoeken op naslaat welke in Nederland zijn uitgevoerd binnen de infra branche, dan is het evident dat menselijk gedrag bovenaan staat als directe of indirecte oorzaak.

    Ga je nog wat verder in de literatuur, dan zie je dat dit eigenlijk niet alleen zo is binnen de infra, maar eigenlijk opgaat voor ongevallen in alle branches. Hoe komt het toch dat wij als mens/ ons gedrag hierin zo’n grote rol speelt?

    Rasmussen
    Volgens de Deense psycholoog Jens Rasmussen kan je gedrag verdelen in 3 groepen:

    1. Op vaardigheden gebaseerd gedrag.
    2. Op regels gebaseerd gedrag.
    3. Op kennis gebaseerd gedrag.

    Op basis hiervan wat vraagstukken:

    • Als je mensen vaardigheden bijbrengt teneinde ongevallen te voorkomen, hoe zorg je er dan voor dat deze vaardigheden geen risicovolle automatismen worden?
    • Hoe zorg je ervoor dat regels en procedures passen bij het individu? Dit ter voorkoming van overregulering, welke kan leiden tot bewust recalcitrant gedrag.
    • Kennis = macht. Kan het hebben van veel kennis dan ook uiteindelijk een risico zijn (bijv. het gevoel hierdoor onmisbaar te zijn en dus eigen regels mogen maken)?

    Disc is al meer dan 20 jaar actief binnen het totale speelveld van veiligheid & gezondheid. Een veiligheidskundige kan u bijvoorbeeld helpen met uw vraagstukken op dit gebied. Neem dus gerust en vrijblijvend contact met ons op.

    [vcex_divider style=”solid” icon_color=”#000000″ icon_size=”14px” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

      Neem vrijblijvend contact met ons op