Twee weken offshore
Omdat ik vanuit mijn functie belast ben met het mobiliseren van veiligheidskundige en brandwachten in de offshore branche, leek het me verstandig om hier ook eens een kijkje te gaan nemen. Want een werknemer op vrijdag bellen en vragen of hij de volgende dag twee weken “offshore kan gaan”, is nog al wat.
Een aantal jaren geleden ben ik dus zelf maar eens twee weken “offshore gegaan” om gevoel te krijgen met deze branche. Kon dat zo maar,… het antwoord hierop is Nee.
Om offshore te gaan moet je in ieder geval medisch worden gekeurd. Indien je bent goed gekeurd worden er een aantal aanvullende eisen gesteld.
Voorwaarden
Eén van die eisen is dat je een driedaagse training hebt gevolgd, genoemd Basic Offshore Introduction & Emergency Response Training (NOGEPA 05.A), inclusief de Helicopter Underwater Escape Training (HUET). Hierbij wordt je geleerd wat te doen bij een noodsituatie in een helikopter. Onderwater uit een helikopter ontsnappen, vergt namelijk een verplichte praktijk oefening (best spannend). Verder wordt je, in deze NOGEPA training; geleerd om op te zee te overleven, bekend gemaakt met de gevaren c.q. omstandigheden op een mijnbouwinstallatie (platform) en hoe te handelen in noodsituaties.
Inzet
Dan is het zover, je wordt ingecheckt op vliegbasis de Kooi (Den Helder). Nadat je jezelf in een survivalsuit hebt gehesen, is het wachten op de hely om naar het platform te vliegen.
Daar aangekomen, je melden bij de HMI en dan je persoonlijke spullen wegbrengen naar een hut, welke je met z’n tweeën moet delen. Vervolgens word je geïnstrueerd en kan je aan de slag. Dit in een schema van 12 uur op en 12 uur af en dat 14 dagen aaneengesloten. Je maakt dus 168 uur in 14 dagen, waardoor je wel de volgende twee weken vrij bent. Binnen de Nederlandse territoriale wateren is dit vaak het vaste rooster. Controle op dit soort zaken word uitgevoerd door Staatstoezicht Op De Mijnen (SODM).
Positieve ervaring
Er heerst aan boord een goede sfeer en iedereen is zich bewust dat je op elkaar bent aangewezen. Er mag niets fout gaan, je kunt immers niet even de hulpverlenende instanties bellen. Dat duurt namelijk even voordat die er zijn. Het eten aan boord is goed, als je wilde kon je twee keer per dag warm eten. Dus als je offshore iets tekort komt, ligt het aan jezelf.