• “Veiligheid blijft een basisbehoefte”

    Michel Boutestein over de eerste 25 jaar van Disc

    Disc bestaat 25 jaar. Reden voor directeur Michel Boutestein om terug te kijken op een veelbewogen geschiedenis. Een gesprek over vastgeketende milieuactivisten, internationale avonturen en de betekenis van het Disc-logo. “We kwamen daar aan en zagen dat een vijftal vrouwen zich met een groot slot om de nek had vastgeketend.”

    Hoe is Disc ontstaan?

    “In 1983 is de Arbowet van kracht geworden in Nederland (en in 1993 helemaal ingevoerd). Dat was ook het jaar dat de visionair Jo Rutters bedacht dat er een detacherings- en adviesbureau op Arbogebied nodig zou zijn.

    De achtergrond was als volgt: de Arbowet is een kaderwet, wat betekent dat niet exact wordt voorgeschreven wat je moet doen, maar dat je binnen een bepaalde bandbreedte je veiligheidsbeleid moet organiseren. Om dat goed te doen heb je deskundige mensen nodig. Zo ontstond Construction Safety Consultants (CSC), gevestigd in Den Bosch. Ik kwam daar in dienst als veiligheidskundige, net als Eric Geutjes.”

    Dit bedrijf heeft bestaan tot 1994. Wat gebeurde er toen?

    “Eric en ik besloten dat we hetzelfde werk wilden voortzetten, maar dan in een nieuwe onderneming. Dus richtten we Dutch Industrial Safety Consultants (Disc) op. We kozen Dordrecht als vestigingsplaats en namen een stuk of 6 medewerkers en een handjevol klanten van CSC mee.

    Aanvankelijk waren we alleen actief in de industriële olie- en gassector en beperkten we ons tot veiligheidskunde. We stuurden gemiddeld 100 offertes per jaar uit. We werkten met name voor ingenieursbureaus die fabrieken bouwden voor de olie- en gassector, met name in de Europoort.

    In Pernis waren we betrokken bij het toonaangevende PER+project van Shell. Daar werd een aantal fabrieken gebouwd en andere werden gerenoveerd. Het was een klus waar zo’n beetje heel aannemend Nederland aan werkte, wat Disc goed op de kaart heeft gezet.

    Tijdens dit project hebben we veiligheidskundigen geleverd voor zowel de aannemers als de management contractors. Ik ben erg trots op onze resultaten tijdens dit project. Zo is er 14,5 miljoen uren achter elkaar veilig gewerkt. Ons werk voor het PER+plan is beloond met een aantal veiligheidsawards.”

    [vcex_image_flexslider loop=”true” img_size=”gallery” caption_position=”bottomCenter” image_ids=”7532,7534,7535,7537,7539,7540,7546,7545,7553,7552,7560,7585,7586,7587,7588″]

    Een van de grote projecten in deze periode was de aanleg van de Betuweroute. Dat heeft behoorlijk onder vuur gelegen. Wat hebben jullie hiervan gemerkt?

    “Ik herinner me nog goed dat ik op een dinsdag in 2001 – het was Internationale Vrouwendag – een bericht op mijn pieper kreeg. Of ik naar de Sophiaspoortunnel langs de A15 wilde komen, want we hadden milieuactivisten op het terrein. We kwamen daar aan en zagen dat een vijftal vrouwen zich met een groot slot om de nek had vastgeketend. Twee zaten vast aan het toegangshek van de bouwplaats en een aan de hijskabel van een hijskraan. Dan waren er nog twee boven in de hijskraan geklommen om zich daar vast te ketenen. Deze vrouwen waren natuurlijk met geen mogelijkheid te bewegen weg te gaan.

    Mijn persoonlijke opvatting was dat deze mensen beter niet aanwezig konden zijn op een bouwplaats, maar wij moesten wel met hun veiligheid rekening houden. Toen we op de locatie  aankwamen, had een aannemer het hek met daarin de twee vrouwen al met een shovel in de berm gezet. De persoon aan de hijskabel koos ervoor zichzelf los te maken toen de kraanmachinist de kabel begon in te rollen. De twee in de hijskraan wilden er niet uit. Op ons advies is een hek om de kraan met de activisten gezet en is de aannemer met een andere kraan gaan werken.

    Uiteindelijk hebben de twee activisten 8 uur lang boven in die kraan gezeten – in de storm, regen en wind, klagend dat ze naar de wc moesten. Uiteindelijk zijn ze zelf naar beneden gekomen, waarop ze zijn gearresteerd.”

    Vanaf 2004 maakte Disc een enorme groei door, met toonaangevende projecten als de SS Rotterdam. Kun je meer over deze periode vertellen?

    “Naast onze Industrie-divisie hebben we toen de divisies Brandpreventie, Maritiem en Consultancy opgezet. Dat leidde tot een verdubbeling van het aantal offertes per jaar. De verschillende divisies liepen goed, maar we zijn er in 2011 toch weer vanaf gestapt, onder meer omdat deze structuur de collegialiteit niet ten goede kwam.

    In deze periode zijn we ook internationaal actief geworden. Wat was het geval? We werden benaderd door een agent van de National Petrochemical Industry Corporation (NPIC) uit Saudi-Arabië. Dit oliebedrijf was op zoek naar een adviesbureau dat hen kon helpen bij het opzetten van geïntegreerde veiligheids-, milieu- en kwaliteitssystemen, dus ISO 9001, ISO 14001 en OHSAS 18001.

    Het was erg spannend om in het strengste moslimland ter wereld een opdracht uit te voeren, maar het bleek allemaal heel soepel te gaan. Toen we door wisselkoersen een verlies van honderdduizend dollar dreigden te maken, kregen we te horen: kom morgen terug en je kan het ophalen – contant. Gelukkig was een bankoverschrijving ook mogelijk.

    Het was hoe dan ook een erg lucratieve opdracht. De contracten hadden we overigens ondergebracht bij het nieuw opgerichte Disc Cyprus. Door de Nederlandse rol bij de interventie in Irak had ons land een slecht imago in de Arabische wereld.

    In deze periode hebben we ook werkmaatschappijen opgericht om te participeren in alternatieve energie en zelfs energiedrankjes. Maar uiteindelijk hebben we toch besloten ons bij onze leest te houden. Sinds 2015 is Disc weer wat afgeslankt. We zijn weer lichter en minder risicovol.”

    [vcex_image_flexslider img_size=”gallery” caption_position=”bottomCenter” image_ids=”7572,7570,7569,7563,7561,7549,7548,7542,7541,7536,7557,7582,7581,7580,7579,7583″]

    Hoe ziet Disc er tegenwoordig uit?

    “Disc is nu verdeeld in twee sectoren: veiligheidskunde en brandweer. Veiligheidskunde is onderverdeeld in twee productgroepen: consultancy- en detacheringsopdrachten. Onze brandweerpoot is onderverdeeld in preventieve en repressieve dienstverlening. Tegenwoordig sturen we zo’n 300 offertes per jaar uit met een gunningspercentage rond de 80 procent.”

    Jullie hebben een prachtig logo. Veel mensen zijn benieuwd naar de betekenis. Kun je daar meer over vertellen?

    “Ons huidige logo hebben we in 2008 gelanceerd. Het is ontworpen door Baba Anousch Ontwerpers (Iwan Daniels) uit Amsterdam. Die heeft onder andere ook het logo ontworpen voor de KNVB, ASN Bank en de Johan Cruijff Foundation.

    Achter dit logo zit een hele filosofie. Het toont Atlas, de figuur uit de Griekse mythologie die de wereldbol op zijn schouders draagt. Je kunt hem zien als drager van de zorgen van de mensheid. Dat sluit goed aan op ons businessmodel: ontzorgen, op het gebied van veiligheid. Daarnaast kun je in het poppetje met uitgestrekte armen het internationale symbool voor veiligheid zien.

    In het logo is de kleur blauw gebruikt. Blauw wordt geassocieerd met rust, integriteit en oprechtheid en is daarom vaak als kleur terug te vinden in logo’s van consultancybureaus wereldwijd. Het verloop van licht- naar donkerblauw symboliseert dat wij op het gebied van veiligheid een compleet dienstenpakket aanbieden. Dat willen we ook de volgende 25 jaar doen. De vraag naar onze dienstverlening zal ongetwijfeld groot blijven, omdat veiligheid volgens Maslow een van de basisbehoeften van de mens is.”

      Neem vrijblijvend contact met ons op