• Veiligheidscoaches en de inzet van nudging?

    Onderzoek toont aan dat deze gedragspsychologische motivatietechniek werkt!  

    Met nudging is het mogelijk om de besluitvorming van jouw medewerkers op onbewust niveau te beïnvloeden. Dat klinkt goed, maar hoe en waarom werkt dit in de praktijk? In deze blog lichten we een tipje van de sluier op.  

    Nudging is een gedragspsychologische motivatietechniek waarbij mensen (jouw medewerkers) subtiel kunnen worden gestimuleerd om zich op een gewenste (veilige) wijze te gedragen.

      

    Dit zijn wereldberoemde nudges die jij waarschijnlijk ook kent  

    De vlieg in een urinoir, deze komt je vast bekend voor. Mannen mikken onbewust op de vlieg en dat voorkomt een hoop gespetter. Een ander bekend voorbeeld? Holle bolle Gijs in de Efteling. Met zijn ‘papier hier’ draagt hij al jaren bij aan een schoner park. Want hoe leuk is het om juist daar je afval weg te gooien? 

    Wat zijn de basisprincipes van nudging? 

    Mensen nemen de meeste beslissingen op een snelle en automatische manier. Onbewust letten we op signalen uit onze omgeving en hanteren we vuistregels. En zoals je wellicht al vermoedt, je kan deze besluitvormingsprocessen beïnvloeden. En zo geef je medewerkers in feite een duwtje in de goede, veilige, richting.  

    Nudging: onderzoek bewijst de effectiviteit  

    Nudging kan op verschillende gebieden worden toegepast. En de effectiviteit ervan varieert sterk, blijkt uit een meta-analyse van meer dan 200 nudging-onderzoeken. Sommige gedragingen laten zich nu eenmaal gemakkelijker beïnvloeden dan andere. Hoe zit dat binnen ons vakgebied? Hieronder delen we de effectiviteit binnen verschillende toepassingen. 

    • Gezondheid: medium effectief  
    • Voeding: zeer effectief 
    • Milieu en omgeving: zeer effectief  
    • Financiën: licht effectief 
    • Prosociaal gedrag: zeer effectief 

    Ons vakgebied kun je schalen onder milieu en omgeving, waarbij het gaat om de vraag: hoe laat je mensen veilig werken op de werkplaats?  

    Zo ziet nudging eruit op de werkplaats  

    Veiligheidscoaches maken ook gebruik van nudges om zo veilig gedrag te stimuleren. Hoe ze dat doen? Ze adviseren bijvoorbeeld om de noodknop te vergroten en deze in een opvallende rode kleur te spuiten. Ook het maken van markeringen op de weg om aan te geven dat een bestuurder zich in een gevaarlijke zone bevindt, is een voorbeeld van een nudge op het gebied van veiligheid. Uiteraard is dit maar het topje van de ijsberg qua mogelijkheden.  

    Bij het ontwerpen van nudges worden de volgende basisprincipes meegenomen: 

    • Je kunt zaken vereenvoudigen. 
    • Je kunt een ‘fun-factor’ toevoegen. 
    • Je kunt directe feedback geven, bijvoorbeeld met een boze smiley als iemand een verboden gebied binnentreedt. 
    • Je kunt standaardinstellingen op de meest gunstige manier instellen. 
    • Je kunt inspelen op sociale normen, ‘100 collega’s gingen jou al voor’…  

    Als je jouw mensen actief wilt stimuleren tot veilig gedrag, dan kunnen nudges worden ingezet om een tegengewicht te bieden aan irrationeel gedrag. Onze veiligheidscoaches adviseren je graag. 

     

    Wat is veiligheidscoaching?  

    Een veiligheidscoach helpt jouw projectmedewerkers gestelde veiligheidsdoelen te verhelderen, leert ze tot oplossingen te komen en helpt de gestelde doelen blijvend te bereiken. Coaching is een vorm van professionele begeleiding, op het werk/project, via een gelijkwaardige één-op-één relatie. Het is namelijk de bedoeling dat men door positieve stimulering en begeleiding zelf inzicht krijgt en daardoor leert.  

    Side note: nudging is zeker niet het enige middel om veilig gedrag te beïnvloeden. Je kunt het zien als één van de vele aanpakken om veilig gedrag te stimuleren. 

     

      Neem vrijblijvend contact met ons op