Gladheid

Vier ongevallen door gladheid

Het KNMI waarschuwt voor gladheid op de Groninger wegen. Tot 3 uur zondagmiddag geldt code geel. De gladheid heeft de afgelopen 24 uur vier ongevallen veroorzaakt, meldt de politie.

Op de N46 belandde een auto in de sloot. Ook botste bij de Weg der Verenigde Naties in Groningen vier auto’s op elkaar. Een bestuurder raakte hierbij gewond.

Op de Griffeweg in Groningen botsten een auto en een busje met elkaar en slipte een auto op de Oude Roodehaansterweg de berm in.

Lees verder op Nu.nl

DISCussie

ONGEVALLEN voorkomen…. Koop Winterbanden!?
Koning winter is eindelijk in het land en daarmee helaas ook de verkeersongevallen door gladheid. In het kielzog hiervan speelt de commercie op uw gevoel van onveiligheid in door u WINTERBANDEN aan te smeren.

Nuchtere gegevens

  • Winterbanden hebben alleen echt toegevoegde waarde als het geijzeld of gesneeuwd heeft.
  • Het langjarig gemiddelde geeft aan dat er slechts 6,5% van de tijd sneeuw of ijzel ligt in Nederland.
  • Aquaplaning behoort met een winterband niet tot het verleden.

Veiligheid en winterbanden
Winterbanden presteren weliswaar op bovengenoemde vlakken vaak wat beter dan zomerbanden, maar de verschillen zijn niet heel erg groot. Bovendien als je harder gaat rijden omdat je denkt dat je veel meer grip hebt, dan is de toegevoegde waarde van winterbanden al snel weer weg.

Onveilig gedrag
In de veiligheidsbranche weten we al jaren dat het leeuwendeel van de ongevallen worden veroorzaakt door menselijk gedrag en veel minder door falende techniek. Zou dit bij verkeersongevallen dan anders zijn denkt u?
Ook verkeerspsycholoog G. Tertoolen zet vraagtekens bij de noodzaak van winterbanden. Ten eerste zijn onze winters zijn niet te vergelijken met die van andere landen. Bovendien voelt men zich veiliger met winterbanden, wat leidt tot roekelozer rijgedrag, dus tot juist een grote kans op ongevallen.

Kortom wilt u ongevallen in het verkeer of binnen uw bedrijf voorkomen, werk dan vooral aan het menselijk gedrag! Disc kan u hierbij helpen. Wij hebben professionals (o.a. HVK en MVK) in dienst, welke thuis zijn in deze materie.
Graag vertellen wij u meer over onze aanpak en dienstverlening m.b.t. gedragsverandering. Neem dus gerust en vrijblijvend contact met ons op.