Wat doen HVK’s, MVK’s en OVK’s eigenlijk?

Gebouwen hebben gemiddeld een levensduur van zestig jaar. De rode draad door al die jaren heen is dat de veiligheid van iedereen moet worden geborgd – te beginnen met de bouwers, gevolgd door de gebruikers en uiteindelijk de slopers. In elk van deze fases speelt de veiligheidskundige een cruciale rol.
De levenscyclus van een bouwwerk kent 4 stadia: het ontwerp, de bouw, het gebruik en de sloop. Al deze fases kennen hun eigen risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid. De veiligheidskundige is de persoon die deze gevaren in kaart brengt, oplossingen voorstelt en controleert of regels worden nageleefd.
Het verschil tussen HVK’s, MVK’s en OVK’s
Er zijn diverse soorten van veiligheidskundige. Bij Disc spreken we over een veiligheidskundige als een persoon de opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) of Middelbare Veiligheidskunde (MVK) heeft afgerond.
Grofweg zijn de taken binnen deze functies als volgt te verdelen. De HVK (https://www.disc.eu/hvk/) heeft een adviserende, creërende en analyserende rol met betrekking tot het Arbobeleid. De MVK (https://www.disc.eu/mvk/) neemt de implementerende, controlerende en opvoedende rol binnen dit gekozen beleid voor zijn rekening.
Daarnaast is er nog de lichtere functie van Operationeel Veiligheidskundige (OVK). Na het succesvol afronden van een cursus is deze persoon verantwoordelijk voor het actief observeren en inspecteren van mensen en materialen op de werkvloer.
Wie is nodig in welke fase?
In de whitepaper ‘Veiligheidskundigen, wat doen ze eigenlijk?’ neemt Michel Boutestein, directeur van Disc, jou mee op een trip door de verschillende levensfases van een gebouw. Daarbij kijkt hij door de bril van de veiligheidskundige. Waar let deze op tijdens respectievelijk het ontwerp, de bouw, het gebruik en de sloop van een object? Welke documenten komen daarbij kijken en – heel belangrijk voor managers die deze paper lezen – wat voor soort veiligheidskundige heb je nodig voor elke specifieke fase?
In welke fase van de levenscyclus jouw gebouw zich momenteel ook bevindt, na het lezen van dit document heb je de basisinformatie over een veilige en compliant werkplek tot je beschikking. Download de whitepaper hier.