• Zo maakt virtual reality de bouw en industrie veiliger

    Binnen de industrie- en bouwsector wordt de inzet van virtual reality (VR) steeds populairder. Zulke technologieën kunnen je helpen om industriële processen te verbeteren, maar heb je er al bij stil gestaan dat ook het veiligheidsbewustzijn van medewerkers met VR naar een hoger niveau kan worden getild?  

    Allereerst: er bestaat soms nog enige verwarring over wat precies het verschil is tussen virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR). Digitale content wordt door deze technologieën op verschillende manieren gevisualiseerd.  

    Dit is het verschil tussen VR, AR en MR 

    Bij virtual reality ga je, meestal met een VR-bril, helemaal op in de digitale wereld. De techniek achter augmented reality brengt de fysieke en virtuele wereld samen, digitale informatie wordt gecombineerd met de omgeving waar de gebruiker zich bevindt. En mixed reality combineert aspecten van zowel virtual reality als augmented reality. Bij MR kan de gebruiker zowel met fysieke als digitale objecten tegelijkertijd communiceren. 

    Er zijn verschillende toepassingen van VR binnen de bouw en industrie, hieronder benoemen we twee praktijkvoorbeelden.  

    Leer lassenook buiten de werkplaats 

    Met een speciale VR-headset (bijvoorbeeld de VRTEX 360) kun je leren lassen, ook buiten de werkplaatsJe draagt de headset en houdt tegelijkertijd de lasapparatuur vast. Bij zo’n simulatie kunnen er zelfs variabelen worden toegepast die in een normale situatie lastig na te bootsen zijn.  

    Leer veilig rijden met een vorkheftruck 

    Naast lassen kun je middels simulatiesoftware ook leren rijden in een vorkheftruckJe kan specifiek oefenen met bepaalde handelingen waar risico’s aan verbonden zijn om zo nog veiliger te leren rijden. Natuurlijk is praktijkervaring van groot belang, maar middels VR kunnen kennis en vaardigheden op peil worden gehouden.  

    Krik het veiligheidsbewustzijn op met VR 

    Door middel van VR kunnen er ook flinke stappen worden gemaakt wat betreft veilig werken en het terugdringen van ongevallen op de werkplaats. Met VR krijgt het veiligheidsbewustzijn een compleet nieuwe dimensie. Als medewerkers een VR-bril opzetten, kan er bijvoorbeeld een incident worden nagebootst. Wat zijn de gevolgen van een verkeerde keuze of handeling 

    Behoefte aan meer verdiepingsmateriaal? 

    Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat het gebruik van VR écht de standaard wordt in de bouw en industrie. Maar er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden om het veiligheidsbewustzijn én de veiligheidscultuur naar een hoger plan te tillen, we vertellen de opties uitgebreid in deze whitepaper 

    En wat veiligheidsbewustzijn betreft, dit gaat hand in hand met een goede kennisuitwisseling. Maar hoe pas je die aan op de capaciteiten van jouw werknemers? In deze blog delen we een aantal aandachtspunten.

      Neem vrijblijvend contact met ons op