Zo voorkom je dat je bouwplaats wordt stilgelegd!
Onlangs constateerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) bij bouwplaatscontroles in Amsterdam een hele reeks overtredingen. Elf keer heeft de Inspectie het werk zelfs tijdelijk moeten stilleggen, omdat de bouwplaats onveilig was. Dit is een situatie die je als bouwbedrijf altijd wilt voorkomen.
Volgens de inspectie was er:
- 7 keer sprake van ernstig valgevaar;
- 2 keer was een zaagtafel niet goed afgeschermd;
- 2 keer werden bouwvakkers aan het gevaarlijke kwartsstof blootgesteld.
Bij één locatie was de werksituatie zelfs zo slecht dat de gehele bouwplaats werd stilgelegd; alle bouwvakkers moesten de bouwplaats verlaten.
Waar let de inspectie op?
De ISZW houdt toezicht op zo’n 700.000 bedrijven, waar in totaal zo’n 7,5 miljoen mensen werken. Inspecties op de bouwplaats gaan natuurlijk om (fysiek) veilig werken en gezonde arbeidsomstandigheden. Maar ook let men op eerlijke beloning en legaal inzetten van buitenlandse werknemers. Bij overtredingen kan de ISZW een waarschuwing geven, het werk stilleggen en/of boetes opleggen. In sommige gevallen treedt de inspectie zelfs strafrechtelijk op.
Wanneer een inspecteur het werk stillegt, wordt ook een boete opgelegd. Veel voorkomende gevallen waarin een inspecteur het werk stillegt (en beboet), zijn de volgende:
- Val-, struikel- of aanrijgevaar;
- Elektrocutiegevaar;
- Knelgevaar;
- Blootstelling aan gevaarlijke stoffen;
- Overtreding van het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO).
Ook slecht voor de reputatie!
Uiteraard vinden de meeste bedrijven Veiligheid & Gezondheid op de bouwplaats belangrijk en willen ze voorkomen dat werknemers letsel oplopen. Uiteraard zitten ze er ook niet op te wachten dat hun bouwplaats wordt stilgelegd. Dit kost tenslotte een forse boete , plus men loopt extra financiële schade op door de stilstand!
Maar… onderschat de reputatieschade niet! Zeker niet in de huidige tijd van mobiele telefoons (met camera) en intensief gebruik/ invloed van sociale media. Je bent in een mum van tijd trending topic.
Incidenten zijn zeer slecht voor de reputatie van zowel de bouwer als de opdrachtgever, dus hierdoor misschien nog wel vele malen schadelijker dan de opgelegde boetes.
Hoe dit te voorkomen?
Om deze ellende te voorkomen, is het belangrijk dat er niet alleen een Veiligheid & Gezondheidsplan (V&G-plan) is, inclusief Project Risico Inventarisatie & Evaluatie (PRI&E) , maar dat de hierin aangegeven beheersmaatregelen ook worden nageleefd! En aan dit laatste ontbreekt het nog wel eens. Want ondanks ons digitale tijdperk, heb je hier toch nog gewoon fysiek aanwezige mensen voor nodig. Deze kunnen observeren, inspecteren, coachen, adviseren en rapporteren.
De aangewezen professionals om een bedrijf hierin te ondersteunen zijn Hogere veiligheidskundigen voor de Risico Inventarisaties & Evaluaties/ V&G plannen en Middelbaar Veiligheidskundigen om dit beleid uit te rollen en te bewaken.
Disc kan deze ervaren professionals leveren voor zowel de genoemde inventariserende als implementerende taken, zodat je nooit bang hoeft te zijn bij een bezoek van de Inspectie SZW.